Осврт на концерте поводом 45 година рада Школе

Школа за музичке таленте у Ћуприји, обележила је Јубилеј – 45 година постојања, са два концерта, 22. 12. 2018. године у концертној сали ”Душан Сковран” у Ћуприји и
24. 12. 2018. године у Великој сали Задужбине Илије М. Коларцa у Београду.

Приказана је сва лепота уметничко музичког развоја деце, од најмлађег до најстаријег ученика и то у веома захтевним композицијама заједничког свирања и музицирања.

Програм концерта у Ћуприји се разликовао од програма у Београду. На концерту у Ћуприји наступали су:  

Гудачки квартет у женском саставу: Николина Маричић - виолина, Милана Трујановић - виолина, Сашка Богдановић - виола и Катарина Буљанчевић - виолончело, из класе професора камерне музике Мирчић Драгана, који је одсвирао Ф. Менделсон: Квартет оп.12, бр.1, IV став,  такође је веома успешно представљао Школу и у Вашингтону, у јулу 2018. године. 

Гудачки квинтет је извео дело В.А. Моцарта Kвинтет у ц молу, К 406, I став, а у саставу су ученици завршне године школе - “дипломци”: Јован Митровић - виолина, Петар Радивојевић -виолина (9. разред), Петра Атанасијевић - виола, Марко Милорадовић - виола и Мима Мајсторовић -виолончело, у класи професора камерне музике Мирчић Драгана, који су 14. 12. 2018. године имали и своје солистичке концерте као I део матурског испита из главног предмета - инструмента.   

Мали оркестар који је припремио професор Ивовић Жељко је извео ”Мађарске игре” бр.  1 и бр. 5 од Јоханеса Брамса, а Велики оркестар који је припремио професор Драган Мирчић је извео дела Светислава Божића: ”Поглед са Калемегдана” и ”Подибарски жал”, Александра Вујића: ”Српско коло”, П. И. Чајковског: ”Валцер”, а на крају му се на сцени придружио и Мали оркестар, заједнички свирајући чувени ”Валцер бр.2 из Џез свите” Д. Шостаковича.
Било је незаборавно видети сву нашу децу заједно како се гуркају међусобно на испуњеној бини јер су једва имали места на сцени.
 
Атмосфера у препуној концертној сали ”Душан Сковран”, попуњене до последњег места родитељима, пријатељима, љубитељима класичне музике, не само из Ћуприје, већ и из Јагодине, Параћина, Крушевца, Ниша, као и челницима општине Ћуприја, одисала је неизмерном љубављу и пожртвовањем деце према музици коју свирају, као и поштовањем публике према младим уметницима.

На концерту у Београду наступио је необично и интересантно састављен камерни састав: Јелисавета Чачић и Валентина Лучковић на виолончелу и ученица виолине Никола Маричић која је овом приликом наступила свирајући на клавиру, под вођством уметничког руководиоца Школе, познатог виолончелисте и професора на Факултету музичке уметности у Београду, Ђорђевић Драгана. Заједно су извели Д. Попера ”Реквијем”.

Мали оркестар је извео исте композиције као на концерту у Ћуприји, а  Велики оркестар је осим већ наведеног репертоара наступио и са солистом на кларинету Кленковски Вељком у композицији Светислава Божића: ”На младу недељу”.

И за крај, осим што су се оба оркестра удружила на сцени, њима су се у извођењу “ Валцера” Д. Шостаковича, придружили и бивши ученици, који су сада студенти, а и они старији који су запослени у оркестрима, школама и као  њихови професори.

У Београду, у великој сали Коларца је и балкон био испуњен, с обзиром да није било места у партеру. После оба концерта, био је уприличен коктел.

Изазов који се сваке године неминовно понавља је и ове био успешно савладан:  састав оркестра се мења, долазе нови чланови који морају да се уклопе; неки ученици прелазе из Оркестрића у Мали оркестар, као што из Малог оркестра прелазе у Велики оркестар, а дипломци одлазе на факултетске студије. Нови чланови се морају брзо прилагођавати сустижући ниво који старији чланови оркестра држе – зато су наши оркестри Лауреати свих такмичења последњих деценија.

Многи солисти, од којих су  неки и бивши ученици школе, а сада већ светски реномирани музичари, радо наступају са нашим оркестрима, а и композитори са великим задовољством помажу у изведби њихових музичких идеја.

С обзиром да наша деца живе заједно у Интернату, друже се и одлично се познају, није ни чудо, да су и на овим концертима звучали као један музички организам, са пуно експресије, елана и жеље да се сви чланови уклопе и представе у што бољем светлу и задацима заједничког групног свирања.

Тренутак када су се оба оркестра удружено појавила на сцени, многима је изазвао сузе у очима.  Наши ученици проведу добар део свог детињства, (велики број њих је своје цело школовање ту, а то је 10 година), живе, раде, уче, вежбају своје инструменте, друже се, иду заједно на такмичења и концерте у земљи и иностранству и то заједништво је најбитнији сегмент њиховог одрастања. Професионализму се уче већ од своје седме, осме године, што је у данашње време непојмљиво, али у нашој школи, која се зато и зове  Школа за музичке ТАЛЕНТЕ, је то нормална ствар.

Све се остварује уз велику помоћ свих запослених у школи, сваки део ове велике музичке слагалице је на сопствени начин битан у школовању деце – осим професора, наставника главног и  стручних музичких предмета, наставника општеобразовне наставе, васпитача који 24/7 бдију над свом децом, помоћног особља, а све под будним организационим оком руководства школе, 45 година ова велика музичка породица одржава традицију на невероватно високом нивоу и сваке године помера лествицу уметничког перформанса на боље.
   
Непоновљиво искуство је видети трансформацију деце која једу чоколадице у аутобусу док путују на концерт, причају о чизбургеру и кромпирићима са кечапом из Мекдоналдса, играју игрице и онда изађу на сцену у концертној одећи као да сви имају по 30 година.

Наша деца су и превише скромна, али кад засвирају као на овим концертима, стиче се дојам као да су на некој бини у Берлину, Паризу или Бечу и да су им инструменти Страдиваријус или  Гварнери.

И на крају могу рећи да је уједно и част свирати са овом одабраном талентованом децом из целог региона и пратити њихов музички развој и одрастање из дана у дан  свих ових година.


мр Милица Пап,
уметнички сарадник-корепетитор

Родитељски састанак - обавештење